Annacarins ljusakupunktur

 

När jag träffar dig och din häst första gången är det många pusselbitar som ska hitta sin rätta plats.

Förutom att jag går igenom hästen utifrån akupunktur-systemet och det jag kan hjälpa till med så är det många faktorer som spelar in.

 • Är den utredd av veterinär?
 • Hur ser hov- och tandvård ut?
 • Vad äter den?
 • Hur ser uppstallning/utevistelse ut?
 • Hur ser målet med ridning och träning ut?
 • Är den positiv o glad?
 • Hur är den musklad?
 • Hur står den?
 • Hur rör den sig?
 • Hur känns den, får jag ta överallt?
 • Är den kort och stum i muskler och leder eller är den mycket rörlig?

All information är betydelsefull !!

Helhetstänkandet är mycket viktigt om både vi som människor och våra djur ska kunna utvecklas och dessutom prestera.

Själva undersökningen går till så att jag känner igenom ett antal akupunkturpunkter och triggerpunkter spridda över hela kroppen. Metoden är mycket tydlig och Du som ägare kan lätt hänga med och se om det är en reaktion i punkten eller inte. Punkterna ska vara mjuka och hästen ska inte reagera negativt på något sätt. Varje punkt ger mig information om hur det förhåller sig med framförallt mjukdelarna i olika områden i Din häst. När vi kommit fram till om din häst ska få IR-terapi använder jag ljuset på specifika akupunkturpunkter för att uppnå det resultatet jag förväntar mig.

Ljuset går via akupunkturpunkterna och merediansystemet till hjärnans signalsystem som i sin tur skickar ut ny information till varje cell i koppen. Cellerna får energi nog att hjälpa kroppens eget självläkande system att fungera bättre. Hästen blir avslappnad och det är en av förutsättningarna för läkning. När kroppens/cellernas energi är tillräcklig och i balans så klarar kroppen de påfrestningar den utsätts för mycket bättre.

IR-terapi hjälper till att återställa och upprätthålla både den mentala och fysiska balansen. Båda är lika viktiga. En stressad, orolig och nervös häst är ofta spänd och svårare att rida på ett sätt som gör den lösgjord och mjuk. Ett fysiskt tillstånd eller en skada kan också vara svår att komma åt genom ridning och göra hästen spänd och stressad. Den vill fly, springa ifrån problemet.

Oftast behöver jag träffa Dig/Din häst 3 ggr ganska tätt för att få igång processen som behövs för att uppnå balans i systemet. I en del fall räcker det och i andra krävs flera behandlingar. Jag rekommenderar sen en underhållsbehandling ca var 6-12 vecka för att fylla på energi och därmed förebygga skador. All komplementär medicin ska ju egentligen vara förebyggande friskvård. En intressant iakttagelse som jag och behandlande veterinär sett de senaste åren är att hästar som fått regelbunden IR-terapi och skadat sig läker och återhämtar sig i flera fall mycket fortare än vanligt. Det känns oerhört bra!! Kroppen är helt enkelt bättre rustad.

När din häst fått IR-terapi är det Din ridning/rehabilitering som blir viktigast. Beroende på vad vi behandlat får Du olika rekommendationer på vad Du kan göra fortsättningsvis. Oftast gäller ridning på rakt spår i ca 3 dagar efteråt. Ett strechprogram kan bli en viktig del. Till nästan alla rekommenderar jag en mjuk rygg och halsstrech.

Tömkörning och ridning kan göra underverk. Därför är en duktig och inspirerande instruktör helt nödvändig för Dig och Din hästs utveckling.

Jag brinner verkligen för mitt jobb men framför allt för dessa underbara djur som hästar är. Att dessutom ha förmånen att få hjälpa till så både häst och männinska kan få ett friskare liv tillsammans är fantastiskt!

IR-terapi är till för alla oavsett nivå!!  /Annacarin Roos